Gardul il alegem, in primul rand, pentru delimitarea proprietatii. Apoi, pentru siguranta noastra si, tot ca un criteriu important, sa arate si bine din punct de vedere al designului. Si toate trei elementele pot fi puse cap la cap pentru obtinerea gardului dorit. Gardul va fi cel care va defini, intr-un fel, imaginea locuintei. Pentru ca, inainte de primele criterii: cel al sigurantei si delimitarii spatiului, omul vede designul acestuia.
In acelasi timp, esteticul trebuie sa fie in concordanta si cu tipul constructiei. Nu poti avea un gard rustic la o locuinta moderne si nici invers.
Asa cum precizam, ideal ar fi sa tineti cont de toate cele trei criterii: intimitate, siguranta si design. Acum, fiecare poate decide ce si cum. Poate unii aleg doar securitatea, altii doar partea estetica.
Este cel mai vechi element de imprejmuire a unui imobil.Si, ce-i drept, este mai adecvat stilului rustic, cel traditional. Cu toate acestea, tehnica a evoluat, iar lemnul a ajuns sa fie adaptat si-n cazul altor stiluri arhitectonice. Ar putea sta foarte bine un gard din lemn, aranjat, vopsit intr-un spatiu ce contine si elemente shabby chic sau, de ce nu, sa imprejmuiasca o casa moderna. asa ca, desi e specific stilului rustic, poate fi usor adaptat si altor stiluri arhitectonice.
Esentele cele mai des folosite sunt cele de brad, molid, pin, stejar, mesteacan si salcam. Cine este inventiv si prefera un design aparte, fara a pune insa accentul prea mult pe partea de siguranta si intimitate, poate avea un gard doar din nuiele sau din esente exotice rare. Totul este posibil, iar gusturile tin de fiecare in parte.
Sa nu uitam ca, dincolo de faptul ca lemnul este cel mai des folosit la imprejmuire, un gard din lemn este si mult mai usor de montat comparativ cu garduri din alte materiale. Poate fi realizata o fundatie din beton pentru mai multa rezistenta si…gata gardul. Ca si pret, costul tine de fiecare material lemnos in parte. Poate fi vorba de 40 lei-50 lei/metru patrat sau si mai mult daca vorbim de o esenta mai tare si mai solida.
Trebuie mentionat ca, pentru a rezista mult timp si in bune conditii, lemnul trebuie tratat adecvat si ingrijit periodic. Chiar si asa, nu rezista mai mult de 15 ani.
Nu sunt dintre cele mai estetice, dar cine vrea siguranta poate opta pentru acest tip de imprejmuire. Betonul este folosit in constructii de peste 100 de ani si continua sa fie utilizat. Mai nou, insa, pentru cei care nu se multumesc doar cu un gard din beton, adica unul ce nu e tocmai aratos, se opteaza pentru unele ce au in combinatie fier forjat sau alte metale. Astfel, sunt mai aratoase.
Gardurile din beton sunt realizate prin turnare in forme solizi si tocmai acest aspect duce la o rezistenta indelungata. Nu putrezesc, deoarece rezista la ciuperci si mucegai, dar fac fata si fenomenelor meteo deosebite.
Daca a venit insa randul si dezavantajelor, tinem sa precizam ca, dincolo de partea mai putin estetica, gardul din beton costa mai mult decat cel din lemn, pretul fiind cam de 60 lei/panoul. In plus, daca nu s-au facut masuratori corecte, nici panoul nu poate fi modificat, iar improvizarea amplasarii acelei parti nu duce intotdeauna la ceva frumos si stilat.
Este un gard modern, care va da stil si eleganta locuintei si intregului spatiu. Un astfel de gard este ideal pentru cei care doresc sa aiba deschidere la imobil, la peisaj si, bineinteles, cei care nu pun accent pe intimitate si siguranta. Pentru ca exista proprietari care considera ca sistemele de alarma sunt suficiente. Iar daca chiar vrei sa nu lasi chiar totul la vedere,poti crea mici umbre, mici parti acoperite din gradina cu verdeata, cu plante cataratoare.
Ca si avantaj, fierul forjat, comparativ cu fierul obisnuit, nu rugineste, fiind realizat din aliaj. Are in amestec, mai precis, zgura, care asigura rezistenta in timp. In plus, gardul de fier forjat nu trebuie schimbat des; el rezista mult in timp, fiind si usor de reparat. Iar ca design, se potriveste de minune multor stiluri arhitectonice. Mai putin celui rustic.
Cu toate acestea,manopera si efortul depus pentru realizarea unui astfel de gard duce si la costuri mai mari. Pretul unui panou incepe de la 200-250 lei.
Cine are casa construita din caramida poate opta, ca solutie, si pentru un gard din caramida. Totusi, nu se recomanda daca imobilul se afla intr-o zona cu seisme dese. Cat despre estetic, la fel ca si-n cazul gardului din beton, si cel din caramida nu este prea atragator. Este doar un element ce imprejmuieste un spatiu si-i ofera protectie. Dar nu si rezistenta indelungata. Rezista putin daca se afla-n zone cu umiditate crescuta. Totusi, daca chiar va doriti un astfel de gard e bine sa realizati si un acoperis de tigle care sa-l protejeze de precipitatiile abundente.
Acest tip de gard nu este asa de rafinat precum cel din fier forjat, dar este, totusi, versatil. Este accesibil, usor de montat si de intretinut. Ofera siguranta chiar daca, pe de alta parte, lasa totul la vedere. Adica, nu dispune si de intimitate. Deci e discutabil, intr-un fel.
Este optiunea pentru imprejmuirea unui spatiu chiar si pentru 50 de ani. Panouri metalice sunt prinse intre ele, iar imaginea interioara nu mai este lasata ochiului libver din-afara. Gardurile metalice rezista mult timp, nu se degradeaza usor si nici pretul nu e unul piperat: maxim 150 lei/panoul.
Nu este asa greu de realizat, dar esteticul are de suferit din cauza sarmei care inconjoara pietrele. Este puternic, mai ales la baza, si rezista intemperiilor. Este insa doar un gard de protectie si de imprejmuire.
Nu-n ultimul rand, vorbim despre gardul viu. Si acest gard trebuie realizat atunci cand punctul forte si primordial il reprezinta spatiul verde, esteticul natural. In acest caz insa este ceva de asteptat pana veti avea un gard adevarat, deoarece plantele se dezvolta. Este necesar un sol bogat in minerale si alti nutrienti, dar fara alte flori in jur, care sa preia,practic, din aceste elemente fertile. Deci va fi doar un gard verde.
Vorbim in aceasta parte a articolului doar despre garduri create de designi, oameni ce pun pret doar pe partea estetica. Astfel, puteti realiza un gard din mai multe nuiele, fiecare colorata in alt fel. Sau ce ziceti de un gard din biciclete vechi? Si de data aceasta, difera culorile. Sau un gard din barne din lemn pe care sunt amenajate discuri de vinil sau, cine nu mai are, CD-uri si DVD-uri. Astfel de garduri sunt usor de realizat si, asa cum am mai mentionat, trebuie folosite doar in cazul unor imobile mai aparte, nu a unora traditionale.
Gardurile, indiferent de tipul ales, de materialul folosit, trebuie ingrijite si intretinute. Doar asa vom rezista si mai mult timp. Gardurile din fier forjat sau cele din tabla trebuie bine tratate cu vopsele si grunduri speciale. Doar asa se previne rugina. Cand aveti insa un gard de lemn, regulile se schimba. trebuie acordata si mai multa atentie. Lemnul trebuie ferit de foc, de inghet, apa, insecte, dar si de soare. Cu toate acestea, nu va speriati. Rar mai gasiti pe piata si-n magazine lemn care sa nu fie tratat corect impotriva tuturor acestor factori daunatori. Si-n plus, pentru siguranta, gasesti pe piata si alte produse pentru tratamentul lemnului.